Wat is angst?

0 Comments

Angst is een natuurlijke, belangrijke en nuttige functie. Wanneer je geconfronteerd wordt met iets gevaarlijks, zorgt angst ervoor dat het lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht. Hierdoor kan besloten worden of het gevaar ontweken of bestreden moet worden; de zogenaamde vlucht- of vechtreactie. Deze staat van paraatheid zorgt voor allerlei lichamelijke sensaties. Denk aan het sneller kloppen van het hart of een versnelde ademhaling. Andere symptomen van angst die voor kunnen komen zijn trillen, zweten, duizeligheid of het plotseling warm of koud krijgen.

Angst is er in allerlei soorten of maten. Spanning voor een sollicitatiegesprek is heel normaal. Deze zogenaamde gezonde spanning zorgt er soms zelfs voor dat iemand beter presteert. Spanning is een lichtere vorm van angst. Een versterkte vorm van angst is paniek. De symptomen van angst nemen dan zo sterk toe dat iemand niet meer weet wat hij moet doen en bang is de controle te verliezen of gek te worden. Een paniekaanval kan een zeer angstige ervaring zijn.

Wanneer spreken we over een angststoornis?

Ieder mens kent gevoelens van angst en in (levens)bedreigende situaties kan angst of vrees een belangrijke functie hebben. Het kan echter ook zijn dat er sprake is van angst die niet in verhouding staat tot de omstandigheden en er geen reele bedreigende situatie is. De grens is soms moeilijk te trekken.

Bang zijn voor haaien is reeel. Maar wanneer iemand in paniek raakt bij het zien van een haai op televisie, is er sprake van overdreven angst. Sommige mensen zijn overdreven bang. Ze durven niet over straat te lopen omdat ze bang zijn een hartaanval te krijgen. Of ze durven het huis niet uit omdat ze bang zijn om gebeten te worden door een hond. Ook kan er angst optreden bij de gedachte dat er een telefoontje gepleegd moet worden.

We spreken van een angststoornis als angst (of bezorgdheid, vrees, verhoogde spanning) zorgt voor duidelijk lijden of een beperking in het functioneren. Wie last heeft van angstklachten, vermijdt de angstoproepende situaties het liefst. De situaties of plekken die te maken hebben met angst worden steeds vaker vermeden. Hierdoor gaat de angst niet weg, maar wordt het juist erger.

Boek je eerste afspraak of een gratis Kennismakingsgesprek bij Hypnotherapie Amsterdam Noord!


Angst

Related Posts

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een…