Innerlijk Kind-therapie

0 Comments

Het maakt niet uit hoe oud je bent. We hebben allemaal een klein kind binnen in ons dat liefde en acceptatie nodig heeft. Als je een vrouw bent, ongeacht hoe zelfstandig je bent, heb je een klein meisje in je dat kwetsbaar is. Als je een man bent, ongeacht hoe macho je bent, er is nog steeds een kleine jongen binnen in je die warmte en genegenheid nodig heeft.

Emotionele verwaarlozing en/of misbruik

Wanneer er iets mis ging in onze kindertijd, bijvoorbeeld als we emotioneel verwaarloosd zijn. Of wanneer we fysiek, emotioneel of geestelijk misbruikt zijn. Of als we andere dingen meemaken die pijnlijk voor ons zijn en die we niet kunnen verwerken omdat we daarvoor nog te klein zijn. Als kinderen hebben we de neiging om te geloven dat er iets mis is met ons. Kinderen denken dat als zij het goed zouden doen, dat ouders en verzorgers hen liefde zouden geven en hen niet zouden bestraffen. Het kind gelooft: “Er is iets mis met mij. Ik ben niet goed genoeg.” Naarmate we ouder worden, dragen we deze valse overtuigingen met ons mee. We leren onszelf te verwerpen.

De innerlijke criticus

Er is een ouder binnen elk van ons, evenals een kind. En vaak spreekt de innerlijke kritische ouder het kind toe. Als we naar onze innerlijke dialoog luisteren, kunnen wij de de kritiek horen. We kunnen horen hoe de ouder het kind vertelt wat het verkeerd doet. Of waarom het niet goed genoeg is. Of dat het zich niet moet aanstellen.

We kunnen onze liefdevolle volwassen ik het innerlijke kind meer laten koesteren en voeden in plaats van het te bekritiseren. We kunnen het kind liefhebben en het geven wat het nodig heeft. Dat wat het kind tot nu toe niet voldoende heeft gehad.

De ervaringen leren ons dat het werken met het innerlijke kind een waardevolle manier is in het helpen pijn uit het verleden te genezen. Op dit punt in ons leven –nu- kunnen we beginnen te helen door elk deel van wie we zijn te aanvaarden. We kunnen communiceren met ons innerlijke kind. Het laten weten dat we het accepteren. Het deel dat grappig was, het deel dat bang was, het deel dat agressief en boos was, het deel dat eenzaam was — ieder deel van onszelf.

Liefde voor jezelf

Liefde is de grootste genezende kracht die er is. Liefde kan zelfs de diepste en meest pijnlijke herinneringen helen. Hoe pijnlijk onze vroege jeugd ook was, de liefdevolle volwassene die we nu zijn, kan ons innerlijke kind nu helpen om te genezen. In de privacy van onze eigen geest kunnen we nieuwe keuzes maken en nieuwe gedachten denken. We kunnen liefdevoller naar onszelf zijn en daardoor onze eigenwaarde laten groeien. En hoe meer innerlijke liefde we ervaren en uitstralen, hoe meer anderen onze liefde kunnen herkennen en er door aangetrokken worden. Door meer liefde voor onszelf gaan we uiteindelijk gelijkwaardigere en liefdevollere relaties creëren, zodat we steeds meer kunnen gaan genieten van wie we zijn en wat we willen in dit leven.

Innerlijke kind therapie

Related Posts

Familieopstelling

Het maken van een familieopstelling is een vorm van alternatieve psychotherapie die in West-Europa…