We horen van tijd tot tijd dat hypnose gevaarlijk is. Verschillende hypnotiseurs zijn verschenen in talloze televisieoptredens en hypnoseshows. Waardoor we een verkeerd beeld krijgen van wat er werkelijk gebeurt tijdens een hypnosesessie. In shows als deze lijkt de hypnotiseur de geest van een persoon volledig “over te nemen” en de gehypnotiseerde persoon allerlei rare dingen te laten doen. Hypnose is in feite een fenomeen dat verband houdt met de menselijke geest en bestaat al sinds de tijd dat de mens bestond. Is hypnose gevaarlijk? Helemaal niet.
Het natuurlijke fenomeen hypnose
Het zal je misschien verbazen dat je vaker gehypnotiseerd bent dan je denkt. En zonder tussenkomst van een hypnotiseur! Als je helemaal opgaat in een meeslepend verhaal in een film of boek, vergeet je even wat er om je heen gebeurt en richt je al je aandacht op de film of het boek. Hetzelfde gebeurt met hypnose. In een hypnotische toestand is je geest uitsluitend gericht op je innerlijke gevoelens en gedachten. Het onderbewuste, dat in zijn “normale” staat beschermd is tegen het bewuste, is in zo’n staat gemakkelijk “bereikbaar”, open voor invloed, nieuwe suggesties en ideeën. Deze aard van hypnose maakt het mogelijk om gewoonten en patronen te ontdekken die “verankerd” zijn in het onderbewustzijn en deze te vervangen door nieuwe, stimulerende en constructieve patronen. Hypnotherapie, een behandeling die cliënten in een hypnotische staat brengt, heeft met succes veel mensen met verslavingen, fobieën, depressies en andere ziekten geholpen.
Wees niet bang voor hypnose
Het is een mythe dat hypnose gevaarlijk is. Hypnose is immers niets meer of minder dan een diepe trance. Op geen enkel moment verlies je het bewustzijn of verlies je de controle over je geest. Iedereen kan de principes en technieken leren om anderen zelf te hypnotiseren. Hypnose centra bieden hiervoor diverse trainingen en workshops aan. Er zijn geen geheimen, geen goocheltrucs of “magische spreuken”. Met bepaalde technieken is het zelfs mogelijk om jezelf in een hypnotische staat te brengen. Zogenaamde zelfhypnose. Zelfhypnose biedt vaak een goede oplossing voor mensen die last hebben van chronische slapeloosheid.
Je kunt niet blijven “hangen” in een hypnotische toestand. Een hypnotherapeut begeleidt je tijdens een hypnosesessie om je uit een diepe trance te halen. En ook al deed de hypnotherapeut dit niet, je bewustzijn neemt het na een tijdje weer over. Het kan zijn dat je tijdens een hypnosesessie in slaap valt omdat je geest helemaal ontspannen is. Dat is ook goed. Na het ontwaken uit een rustgevende slaap keert de geest terug naar zijn normale bewustzijnsstaat.
Succesvolle hypnotherapie behandeling
Is hypnose gevaarlijk? Absoluut niet! Integendeel, hypnose en hypnotherapie zijn succesvolle behandelingen voor mensen die lijden aan allerlei mentale of fysieke aandoeningen. De oorzaken van depressie, stress, burn-out, fobieën, verslavingen en andere kwalen zijn vaak onbewust. Hypnose is het ideale hulpmiddel om de beperkende gewoonten, associaties en patronen van het onderbewuste te doorbreken en zo de oorzaak van ziekte weg te nemen. Meer weten over hypnose en hypnotherapie?